Thursday, December 29, 2011

~ Am Suck [Part 4] ~

Am hurt enough, And you asked me the question that 'something to ponder'.

Monday, December 19, 2011

~ Am Suck [Part 3] ~


Sejak kejadian seludup ke resort sebelah, aku jadi bertambah best duduk kat pulau ni. Aku suke sebenarnye duduk kat pulau ni. Pengalaman tuh lain sangat. Keje tapi macam tak keje sangat. 3minggu kat pulau, seminggu balik darat. Life pun simple aje. Aku tak beli baju pun dok sini. Atas pulau aku tak penah kuar duit sesen pun. Gi keje pakai t-shirt bodoh aje. Tak yah nak iron2 baju kat sini.

Jumpe ngan macam-macam orang. Lain-lain negara. Pestime aku jumpe orang Ukraine dalam hidup aku. Skang ni Ras Adibah Radzi ade kat sini. Sempoi la dia tuh. Gigih orangnye. Anak angkat dia name Umar Ras Engel, pun dah beso 4 tahun dah. Handicap pun bleh bela anak angkat. Tapi tgk la dia keje ape plak kan. Sebabkan dia personality tv, si Paulo bos aku suruh aku tulis pasal dia dalam blog resort. Tak koser mak nak layan cadangan Paulo tuh. Kang blog resort, aku buat jd mcm blog abg nara plak. Huhuhu…aku cakap kat Paulo, tak bleh sebarang cerite pasal orang pemes kat kat blog kite. Orang pemes tak ske. Kang paparazzi tau plak activity orang pames tuh. Ekekekeke…baik punye aku kelentong…tapi last-last aku kene gak tulis kat blog resort pasal kehadiran personality tv ni...dah le tak dek muke aku dlm picture tuh...huh.Pasal aku tukang amek gambo.

Dah aku tercerita pasal ni plak. Aku nak cite pasal aku sebenonye. Entah la, pendek cerita aku nak dok pulau. Tak mau balik semenanjung lagi wat mase skang ni. Kalau mak ayah berkeras gak soh balik, baru aku pikir pasal balik. Skang ni mak ayah aku tgh berkeras la ni, pasal kakak aku dah sampai Ipoh kemarin. Skype ngan mak aku kat FB semalam derang soh balik sampai nak makan screen laptop tu mak aku bercakap...Hahahaha…tak pe…tunggu derang berkeras tahap minuman keras, maksud aku sampai jatuh hukuman berat kat aku kalau aku tak balik. Tak baik derhaka sebenarnye, tak cium bau syurga plak aku nanti.

Kak Dayang cakap kat ayah, aku takkan balik selagi Hans Isaac tak datang pulau aku menyelam...ekekeke...sebek kak dayang sokong...tapi ayah aku jawab 'apekejadahnye'. Aku boleh bayangkan ayah aku cakap 'apekejadahnye' tu macam gaya Wan Kamaruddin. Hahaha...ok aku berdosa!

Stop disini!!!



Friday, December 16, 2011

~ Am Suck [Part 2] ~


Nekad dah ni aku punye keputusan. Masuk pulau lepas cuti beberape hari kat darat, aku dah budget aku tegar ngan keputusan aku. Time dinner aku jumpe sume kawan-kawan pulau aku kat sini. Derang sume wish welkem back kat aku. Aku biase2 aje perasaan time tuh. Malas nak ade perasaan. Lepas makan, kitorang lepak mcm biase. Pastu macam bosan je topic kami. Ade la sorang ni ajak seludup pi resort sebelah untuk lepak-lepak. Pasal siang tadi derang dive derang jumpe guest dr resort  sebelah sgt happening.  So konon nak pi say hi la kat guest resort sebelah. Macam la kat resort kami sendiri tak dek guest kan. Nak gak layan guest resort sebelah. Ekekeke….

Sebenonye resort aku, sangat la mahal nak mati. So guest yg dtg sini sumenye kaye-kaye. Dan selalunye datang untuk leisure je. Nak privacy, nak honeymoon, jenis-jenis tu je selalunye. Resort sebelah stail budget punye resort. Guest derang pun selalunye memude, divers  jenis gile-gile. Minuman kat resort sebelah pun murah dari resort kami jual. Coke kat resort aku jual rm5, resort sebelah rm3. Tu je aku amek tau, pasal tu aje aku minum. Yang lain aku tak tau la. Tu pun aku tak penah beli, org belanja je selalu.

Maka bermulalah kerja menyeludup pi resort sebelah. Resort sebelah punye owner sgt la sporting. Dia org south Africa. Manager kat resort sebelah plak name Nurul kawan Justine, dive instructor aku time aku amek open water dulu.  Aku rase kami dah 3 kali buat keje ni. Lepak resort sebelah. Sebenarnye owner resort kami tak kasi staff pi resort sebelah. Pasal ape aku pun kurang pasti. Derang cakap kisah sejarah masa silam. Tapi kamiorang tak peduli pun. Yang bermasalah tu korang bukan kami.

Kami lepak sampai pagi. Ade guest dr Holland. Mude lagi and baru je amek open water. Sorang tuh keje therapist kat gym. Body sangat la smart. Tapi muke tak comey. Kawan dia muke comey. Memang gile derang ni. Kami main gamela, borak pasal ikan, kutuk resort kami…muaahahaha… 


Thursday, December 15, 2011

~ Am Suck [Part 1] ~


Aku baru balik dari bercuti smlm. Kali ni aku naik darat, lepak kat Tawau umah kakak aku. Pasal kakak aku dah dapat tukar balik penang. 18 Dec ni flight dia. Abeh la aku tinggal sorang kat sini. Tak dek sedara mara or adik beradik lagi. Aku sesak nafas gak bile dengar  pertukaran dia diluluskan. Mak ayah menjerit mintak aku balik semule. Risau derang aku sorang dok kat sabah ni. Tambah-tambah lagi aku bekerja kat pulau ni.

Semua hasut suruh balik. Jadi aku pun macam tertarikla jugak nak balik. Aku mule la compare antara pulau ngan darat. Darat ade TV. Kalau aku balik keje kat KL aku bleh makan mekdi ari2. Ade kawan-kawan yg paham lawak aku. Ade kawan-kawan bleh link wifi ngan aku. Sume la best kat darat tuh. Aku pun decide la nak balik dalam bulan march. January aku pi KK, layan WWR. February aku amek advance. March aku pi Sipadan. Pastu balik Semanjung trus.

HUH!!!!

Wednesday, November 23, 2011

~ Entah ~


Aku tidak suka penulisan aku sejak aku berada di pulau ini. Jelek. Kurang enak. Malah kadang-kadang terlalu bahasa buku. Aku lebih suka dengan penceritaan aku sewaktu aku kemalangan jiwa dulu. Aku juga tidak mengerti. Apa mungkin aku paling gagal bila bercerita tentang perasaan gembira. Kembali kepada tajuk...ermmm...

Monday, November 21, 2011

Tuesday, November 15, 2011

~ Cinta Dalam Hati ~



Hug..hug...hug...



Dan aku terus terbuai-buai dengan lagu ini. Menyanyi sambil menggunakan bahasa isyarat. Dulu time belajar, lagu ini kami terjemahkan dalam bahasa istimewa itu. 


Monday, November 14, 2011

~ Orang Femes ~

Minggu ni cuaca kat pulau susah nak jangka. Sehari dua hujan, lepas tuh 3 hari panas terik. Kalau sekali hujan datang, ribut taufan siap. Sampai takut tgk ombak kat tengah laut tuh. Sekarang ni cuaca tengah cantik. Matahari bukan main megah terpacak atas kepala. Dengan berangin sepoi-sepoinya. Ni kalau lepak kat jeti ni kompem tambah hitam. Aku skang ni pun dah tak kenal diri sendiri bile tengok muke dalam cermin. Badan dah makin naik, kulit dah makin hitam. Burok abes la aku sekarang ni.



Aku dah segan nak taruk muke sendiri kat sini. Yang penting mamat kat sebelah ni. Ini orang bukan main femes lagi kat Jepun. Photographer tersohor dan diver terhandal dari negara matahari. Ryo Minemizu, dah dive 19,000 kali. Adalah sangat gile baban. Dive master aku kat sini pun tak penah dive sampai segitu kali banyak. Gear untuk camera underwater dia, punya la berat. Bila Ryo turun dive mesti dia gendong 2 bijik camera sekali ngan lighting kiri kanan. Gile gigih. Yang best sekali Ryo pandai cakap melayu. Lawak bile kami borak dengan dia.  

Awalnya tak tau pun Ryo ni femes. Tapi semua guest Jepun yang kebetulan ade kat pulau ni sume kenal dia. Aku jadi sungguh la heran. Mengapakah semua org Jepun kenal Ryo. Sekali aku gugel name dia. Dan aku jumpa website dia Ryo Minemizu. Setiap malam kami yang kagum-kagum ni, mesti kerumun kat laptop apple dia. Mau tengok hasil kerja dia. Sepanjang dia kat sini, 7dive sehari dia buat. Mau tak banyak gambo dia amek. Mandarin Fish antara ikan yang banyak kat area pulau ni. Cantek-cantek gambar yang Ryo amek. 

Best jugak bile dapat kenal dengan orang yang femes dari negara asing ni. Bangga kejap. Tadi pagi Ryo dah check-out dari pulau ni. Ramai-ramai kami hantar dia kat jeti. Sedih plak bile dia dah nak balik. Dah 4 malam kami melepak reramai tengok gamba dia lepas dinner. Malam ni dah tak dek free show lagi. Tadi kat jeti Ryo cakap 'Semoga jumpa lagi', Alahai comel betul kalau Jepun cakap melayu ni. 

Makin menarik life aku kat pulau ni. Macam mane nak decide balik darat for good ni. Terpaksa la mak aku bersabar barang beberape bulan lagi ye mak. 


Saturday, November 12, 2011

~ Semalam 11.11.11 ~

Semalam ramai la yang berebut nak pilih tarikh ni untuk celebrate memacam mende. Aku kat pulau ni, tak pulak terasa nak wat ape-ape yang penting pada tarikh ni. Sampai aku rasa hampir tak dek ape yang berlaku kat aku semalam. Biase aje. Semua sama macam hari-hari yang lain. 

Nak jadi cerita tadi aku bukak la website bite Harian. Maklumlah aku kat pulau ni terputus hubungan dengan dunia luar. Bace punye bace ade kisah tragik pasal 11.11.11. Kebanyakan orang nak ingat tarikh ni dengan perkara-perkara yang manis dalam hidup diorg. Lain plak cite pasal budak sekolah ngan cikgu-cikgu sekolah ni. Kemalangan pulak pada tarikh keramat 11.11.11 ni. Tak pe la doa aku kirimkan buat semua yang terlibat.

Kembali kepada diri aku selepas bace artikel tadi. Baru aku perasan yang aku juga mengalami kisah kurang enak semalam. Lepas bercerita dengan seorang kenalan dari utara semenanjung tengah hari tadi, rupa-rupanya aku teraniaya pada tarikh 11.11.11. Syukur, kerana akhirnya nanti cuma yang tinggal hanya aku dan Allah sahaja, itu pesan kenalan tadi. 

Aku mengambil kesimpulan 11.11.11 ada juga terpalit kisah kurang enak yang perlu aku ingat sampai bila-bila. Buat kamu, aku ucapkan terima kasih kerana mencatat kisah ini untuk aku pada tarikh yang indah semalam.  

Sunday, November 6, 2011

~ The Doc's ~


My favorite guest. Thank you to - ?? Tak kisah la..janji dia nak datang lagi...ekeke...




Friday, November 4, 2011

~ Harus Aku Bagaimana ~

Mau aku benamkan rasa ini dalam-dalam. Enggan untuk memikir hal ini buat masa terdekat. Makin dalam aku tanam makin bersinar rasa ini dalam gelita. Macam glow in the dark. Bukan keras dengan pendirian diri, tapi aku tak punya banyak pilihan. Saat ini aku boleh membayangkan posisi Emak yang sedang duduk dikerusi meja makan dapur. Dan sebelah tangannya di atas meja, dibengkokkan untuk menongkat kepalanya. Ibu jari dan jari telunjuk berkedudukan didahi. Selebih jarinya digenggam longgar. Sebelah tangan lagi biasanya berkedudukan atas pehanya. Selalunya Emak akan pegang kitchen towel dengan tangan yg itu. Dahinya berkerut dan merenung jauh. Kami adik beradik arif benar dengan posisi mak yang begitu. Mesti tengah fikir dan risau hal anak-anak. 

Kelmarin kebetulan cuaca pulau cantik, tak panas terik macam selalu. Aku berjalan ke jeti untuk buat panggilan. Norny masih dalam berpantang menyahut deringan telefon. Panjang lebar kami berbual. 

Bilangnya Emak sejak kebelakangan ini selalu duduk dapur kerut kening. Aku menyoal, tentang siapa pula kali ini! Sebab aku sudah tahu sangat dengan ayat 'duduk dapur kerut kening'. Balas Norny 'pasal kamu la'. Aku dihujung telefon termangu. 

Kenapa pula dengan aku. Aku kan baik-baik saja dipulau ini. Cuma aku mengeluh tak berTV. 

Hal kamu yang berada jauh ditengah Lautan Sulawesi. Susah untuk dihubungi. Amir cuba hubungi kamu berkali-kali tak dapat. Emak cakap, kalau jadi apa-apa kat Tambun, nak kasi tau kamu, tak ke jenuh? Berkerut dahi orang tua tu mengenangkan kamu. Jangan fikirkan keseronokan kamu saja, kesiankan la kat Emak dan Ayah tu. Mereka kan sudah tua. Nanti kalau terjadi apa-apa jangan kau menyesal pula. 

Tergumam aku semalam. Hilang perasaan gembira diving waktu awal paginya.

Jeti penyambung silaturahim. Kalau aku berada dihujung jeti tu baru line telefon akan clear. Jauhkan!!

Thursday, November 3, 2011

~ Boat ~


Boat kat sini agak moden. Boat enjin 100, kami guna untuk bawak guest gi diving or snorkeling. Boat ni saiz kecil. Biarpun kecil kami tetap sediakan tangga. Aku tahu kepayahan bila boat tidak bertangga ni. Jerihnya kena memanjat tebing boat tuh lepas selesai diving. Senak perut.

Boatman disini pula kebanyakannye warganegara Philippine. Name masing-masing semua ala-ala orang putih. Roberto la, Emanuel la, tapi ade sorang boatman ni name dia memang la unik nak mampus. Name beliau ialah Mr. KATIL. Ekekeke…Memule aku dengar name dia, mengekek-ngekek aku gelak. Bukan sebab name dia aje, tapi aku teringat kisah combo yang menarik.

2009 aku pernah join program amal disalah sebuah kampong orang asli dalam daerah Selangor. Program yang melibatkan kanak-kanak. Dalam ramai kanak-kanak ni ada seorang, yang ibunya memberi nama timbangan TILAM padanya.

Aku jumpa KATIL dipulau, TILAM dikampung orang asli. Combo yang menarik. Bila nak jumpe yang bernama BANTAL dan TOTO pula lepas ni. Rasa macam pernah ade name TOTO dulu. Heh…

Monday, October 31, 2011

~ Ocean Life ~

Belum sebulan. Tapi dah rapat. Terpaksa rapat. Kalau tidak dengan siapa lagi untuk aku menjebakkan diri. Ikan di laut? Penyu bawah jeti? Pokok pandan hutan tepi pantai? Mesti la tak. Untung semua di pulau ni menerima orang baru dengan hati terbuka. 

Mula la episod suai kenal. Banyaklah soalan yang aku kene jawab. Dan yang pastinya aku selalu gubah jawapan aku indah-indah dengan menipu sikit-sikit.Heh! Soalan wajib mesti la kenapa aku pilih untuk kerja disini berbanding Kuala Lumpur. Jawapan, selalunya menipu abes. Nasebla...bukan penting pun jawapan aku untuk diorg.

Beberape hari lepas aku borak dengan Esa, Supervisor Restaurant. Cerita punya cerita, diorg kat sini bet rupanya kat semua new comer, bape lame aku bleh stay sini. Diorg bet aku stay sini 2 bulan. Wah!!! Sungguhla aku tak sangka.Ces sungguh!!Tak kan la seminimum tu aku nak stay kat sini. But who know's.Kahkahkahkah...

Actually aku suka jugak tinggal kat sini. Biarpun hidup aku tanpa MOHD TV. Aku suka pasal life kat sini simple abes. Petang-petang pi jogging or lepak-lepak kat jeti or lepak dalam bilik or pi snorkeling. Sampai rase nak beli mask snorkeling sendiri. Memang patut pun aku ada menda tu. Diving plak kat Black Reef depan ni, tapi kene tunggu time aku off day. Tapi tak semua off day aku bleh pi dive. Kalu aku off day, geng yang nak pi diving tuh sume terror2 aku segan la nak join. Yang penting free.Heh!!

Tapi kalu time air tengah mati jatuh skala 01, maknanye cuaca time tuh panas yang amat. Sampaikan nak bukak mata pun tak boleh. Gi memane pakai sepek mata, payung segalak. Mulalah aku lepak dalam office aje. Tak pun lepak kat restaurant, sebab connection internet laju sikit berbanding dalam office.  

Bulan lepas aku di Italy, aku terlepas untuk tengok sunset tercantik di Pincio Garden. Itu kate Mamat Bintang Tiga dalam trip kami. Kami terlepas gara-gara nak jimat 1euro. Tapi aku tak menyesal. Sebab aku rasa sunset kat sini lagi best. Awesome abes!! Dan yang paling best aku boleh enjoy sunset cantik setiap hari. Kau ade??huhu... 

So, aku kene pastikan aku menang dalam betting kali ni.Yeah!!


Wednesday, October 26, 2011

~ Jangan Mengeluh Untuk Aku ~

Matang. Matang 3 minggu. Keadaan? Masih dalam proses menerima. Menerima kehidupan orang pulau. Disini lebih terdedah kepada matahari. Kulit pun dah makin ranum. Hirup udara dari angin laut masin. Pasir halus yang selesa dipijak. Aku sudah makin biasa tidak berkasut dari berkasut kat pulau ni. Ikan-ikan kecil yang selalu mengiringi aku sepanjang berjalan ke jeti. Penyu Hijau yang setiap petang bermain bawah jeti. Bot laju yang kehulu-hilir. Berulang dari Semporna, atau dari pulau-pulau yang lain disini. 

Dihujung jeti setiap senja Mother akan mengajar Yoga. Aku cuma pernah ikut 3 kali saja dari mula aku sampai. Pertama kali aku ikut Yoga dalam siri hidup aku. Senang aku dengan senaman Yoga, biarpun aku belum boleh melentur tubuh aku dengan sempurna. Pelan-pelan bilang Mother yang tidak fasih berbahasa Melayu. Asal Mother dr Philippine. Mother ialah tukang urut di Spa pulau ini. 

Aku lebih suka snokeling dihujung jeti bila habis waktu kerja. Paling-paling aku apungkan diri sambil melihat langit yang semakin gelap. Tapi bulan ini bulan menerima banyak hujan. Jadi bila petangnya hujan aku cuma habiskan masa dalam bilik. Aku masih sedih dengan kehidupan aku tanpa television. Susahnya aku mahu mengubat kesedihan didera tidak bertelevision ni. Sakit sampai ke ulu hati. Dive pun tak boleh terubat. Aku baru pernah ikut dive 2 kali dengan Fefe yang sengal.

Mujur masih ada acara lain yang boleh buat aku lupa. Iaitu MAKAN. Aturan makan aku mewah. Mula dengan sarapan, lunch,dinner and tea break. Pilihan makanan sama taraf dengan hotel. Sarapan, Egg station memang wajib. Dessert mcm2 jenis puding and kek. Pastry mcm cheese stick, sosej bun, coconut bun segala jenis bun ada. Buah tempatan setiap kali waktu makan ada. Tembikai, betik, dragon fruit, tembikai susu, pisang, itu je setiap hari.Nasi goreng tak pun mee goreng tak pun mehoon goreng sebagai main course. Belum masuk lunch yang hari-hari hidang udang dengan macam-macam jenis masakan. Sotong, ikan, dan kalau ayam tak payah nak dicerita. Cuma kambing aje sekali seminggu untuk BBQ setiap hari Ahad time dinner.

Kami yang kerja as Management Team, selalu kutuk sesame sendiri pasal pinggan sape yang paling banyak. Kami ada 9 orang yang layak untuk makan di restaurant sekali ngan guest. Pekerja lain ada kantin sendiri dibahagian belakang. Yang pastinya menu dikantin pekerja sangat sederhana. Memang double standard sikit kat pulau ni. Ish...tak baik betol. Yang 9 orang ni pula, selalunya makan dengan rase tak bersalah di restaurant tuh termasuklah aku. 

1 - Mr. Paolo [Italian] - Resort Manager
2 - Cheami San [Japanese] - Assistant Manager
3 - Zamliza [Perakian] - Resort Executive
4 - Mellisa [Sabahan] - Marine Biologist
5 - Ferdinando @ Fefe [Italian] - Dive Instructor
6 - Eleonora @ Ele [Italian] - Dive Instrustor
7 - Rayner [Sabahan] - Dive Master
8 - Ron [Sabahan] - Dive Master
9 - Mother Agnes [Philippine] - Tukang Urut

Meja kami khas, setting lengkap ngan gelas,sudu,garfu,pisau segala. Manja abes. Aku kadang2 rase bersalah ngan pekerja restaurant. Sebek lepas makan kami kene angkat pinggan kami sendiri. Kalau tak memang aku menyampahlah dengan diri aku.heh…

Ele & Fefe is couple. Fefe tuh lawak and jenis kelam kabut. Fefe suke wat gaya2 pondan kat Rayner. Ron penah kerja ngan SWVR. Siap sebilik dengan Bobby dulu katenya. Punyalah excited aku berborak ngan Ron pasal SWVR. Mr. Paolo Cool orangnya. Pengalaman dive hebat gile. Dia suke borak pasal travel dengan aku. Hari tuh aku pakai baju Paris yang Nik kasi, boleh dia suruh aku bangun dia nak bace semua mimik muka kat depan t-shirt tu. Malu aku.

Boleh dikatakan 9orang ni la keluarga aku kat sini. Dan aku masih dalam proses membiasakan diri. Masih awal. Jadi jangan mengeluh untuk aku. My life is just fine.

Wednesday, October 19, 2011

~ Aku dan Raihan ~

Sebetulnya aku menerima ketenangan ini sebagai hadiah terbesar dalam hidup aku. Kehidupan yang sederhana tapi mewah dari sudut yang lainnya. Apa lagi yang aku perlu minta selain dari ini. 


Ini perasaan setelah aku menyedari rahmat-Nya. Bila aku sedar yang aku tidak perlu banyak mempersoalkan tentang aturan hidup ini. Selayaknya wajib aku bersyukur bila masih menikmatinya lagi hingga hari ini.







Saturday, October 15, 2011

~ Aku Mau Tabib ~


Hari sudah berbalas minggu disini. Hari pertama masih tercari-cari perasaan yang hilang entah tertanam di mana. Hari kedua aku berteriakkan mau pulang. Runtun jiwa bila berhubung dengan saudara sedarah sedaging di Tambun. Makin parah bila kakak yang aku harapkan di Tawau buat permohonan untuk pertukaran suka sama suka ke Semanjung. Kalau-kalau terlulus permohonannya, hujung tahun ini paling lewat kembalilah beliau. Hari ketiga cuba mencari alasan untuk pulang. Permit kerja aku tidak ada, jadi aku mesti pulang bila genap 90 hari di Borneo. Meraung raung aku di tengah pulau ini. Macam Skylar Grey…



Itu perasaan awal pagi hari ketiga...

Wednesday, October 12, 2011

~ Jangan Kau Fahami ~



Gembira itu ujian
Sedih itu juga ujian
Kaya itu dugaan
Miskin itu juga dugaan


Dulu suka bersesak-sesak
Sekarang mencari-cari damai
Dulu tidak betah disana
Sekarang terindu-rindu pula yang disana


Kerana terkadang itu harus di simpan dalam-dalam
Kalau terungkap takut rosak isi manisan


-aku-

Sunday, October 9, 2011

~9.10.11~




Kali ni lain. Kali ni berat sikit hati. Rasa garu-garu sejak beberapa hari sebelum hari ni. Tak macam dulu. Dulu, kemalangan jiwa. Kali ni, situ aje yang dpt offer. Kalu nak tunggu offer lain, ntah bile2. Hutang Caldina kene bayar jugak. Last2 wat degil le jugek. 

Terpaksa la aku balik...erks bkn balik...Terpaksa la aku pergi...ermm tak sedap pergi. Yang pertama dulu ye aku pergi. Terpaksala aku datang balik. Mungkin 'datang balik' lebih tepat. Datang semula ke daerah yang malamnya lekas datang. Daerah yang banyak suku kaum. Dan yang paling memilukan hati aku, daerahnya yang tiada Mekdi. 

Bila teringat daerah tuh tak dek Mekdi, aku qada' menu Mekdi puas-puas. Sekali aku order, macam nak makan 3 orang. 



Hari ni tarikh cantik. Jadi aku pilih untuk berangkat. Esok pun tarikh cantik, dan aku pilih untuk mula kerja. Aku mmg suke main nombor cantik2. Senang nak ingat sejarah hidup. Harap aku kat sane biarla baek baek aja. 

Tinggal la semua yang di Tambun. Anak sedara baru pun blom sempat tgk lagi. Nanti jumpe Fahrin tau-tau dah besa. Harap-harap aku baek baek aja la kat sana. 



Huk..huk...dah kene masuk dah...tak boleh patah balik. Selawat je la banyak-banyak. Assola tu wassalam...assola tu wassalam...



Thursday, September 29, 2011

~ Best Friend Forever ~



Ini gambar yg aku amek time aku di Victoria Coach Station. Waktu aku jumpe quote ni, aku dok tgh usha2 makanan halal. Entah kenape quote ni mencuri perhatian aku. 

Actually, time ni aku on the way nak gi Bristol dan tukar lagi bus untuk ke Salisbury. Kat sane kami nak melawat Roman Bath dan Stonehenge. Sampai Bath awal pagi tu, cuaca sgt dingin. Bandar yang sederhana. Ada sungai dan jambatan yang cantik. Seberang sini penuh dengan bangunan yang masih mengekalkan nilai seni sejarahnya. Seberang sane pula terbentang padang hijau yang sgt luas dan menyamankan. Penduduknye tidak ramai. Walaupun tidak ramai, dibandar tu ada stadium yg sederhana besar. Ade dua buah Uni juga. Apa yang aku nampak bandar ni mempunyai ketamadunan yang tinggi. 








Antara lain yang aku suka dengan bandar ni ialah, bebudak art dari University. Diorang akan duduk tepi jalan dan lukis bentuk2 bangunan yang mempunyai ukiran dan detail dari zaman Roman dulu. Dalam bandar ni juga ada sebuah muzium fesyen. Kumpulan baju2, couture dari designer terkenal, wedding dress dari zaman berzaman. Dari pemerhatian aku, patutla semua penduduk disini bergaya dan stylo2. Aku je yg dress up off time tuh.

wedding dress tahun aku lahir...heh
Roman Bath pula sgt amazing. Air kehijauan yang selalu panas. Memberi keselesaan kepada kami yang berkunjung dalam cuaca dingin ni. 


Lain pula cerita dengan Stonehenge. Perjalanan ke Stonehenge jauh sgt. Dan permandangan penuh dengan ladang2 jagung yang dah pun diorg kutip hasilnya. Landang menjadi tanah lapang yang sgt luas. Ladang2 mcm ni la yang kononnye ade UFO mendarat dan terbentuk gambar aneh. Tapi time aku pegi tuh tak dek la UFO. Yang ade cume mesin rumput yang tengah potong rumput dan membentuk garisan lurus-lurus.





Jauh mane pun aku berjalan aku tetap igt akan kawan-kawan aku. Mereka adalah saudara aku yang lebih banyak aku menghabiskan masa bersama berbanding dengan keluarga sendiri. Takkan aku biarkan mane-mane kawan tersadai dibahu jalan mane pun. Kerana kata sebuah hadith ni,

'Tidak sempurna iman seseorang itu sekiranya dia tidak menyayangi saudara-saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri...' wallahualam.



Wednesday, September 28, 2011

~ Rezeki Kembali ~


Aku baru sampai dari bumi permaisuri, lepas hampir sebulan aku menawan beberapa negara Eropah. Ini kesan jet lag mungkin. Aku sempat tidur sekejap, dan waktu ini aku terjaga hingga buntang mata enggan untuk lelap lagi. Aku tak berniat untuk bercerita tentang pengalaman sepanjang perjalanan aku diruang ini. Cukuplah aku berkongsi gambar mengikut turutan negara yang aku singgah dilaman sisoal yang lain. Agak bosan untuk dibace apetah lagi untuk aku mengarang setiap perjalanan aku di entry ini atau entry2 yang mendatang. 

Biarpun aku kesana untuk sighseeing, aku kira setiap apa yang aku lihat dan nikmati adalah rezeki untuk aku mengagumi, memuji dan mensyukuri keindahan Sang Pencipta. Kembali kepada niat aku untuk kesana awal dulu. Niat untuk melihat tempat orang. Dan aku kira niat aku sangat tercapai, apa yang aku hajatkan termakbul sepanjang perjalanan aku. Inna a'mallubiniat...

Perasaan aku beronok-ronok dan membeli belah sesikit adalah bonus untuk aku. Itu adalah rezeki yang lainnya. Bercakap-cakap tentang rezeki, aku masih berpintal otak untuk memikirkan destinasi tempat kerja aku nanti. Ini juga rezeki. kalau diikutkan jiwa ni, aku mau kembali ke Borneo. Berkelana lagi didaerah itu. Cuba kerjaya baru, dan kali ini memang benar untuk aku memulakan dunia baru. Malangnya, masih belum muktamad.

Biarlah aku bertenang dulu...

Sunday, August 28, 2011

~ I can die when I'm done ~




I remember when, I remember, I remember when I lost my mind
There was something so pleasant about that place.
Even your emotions had an echo
In so much space

And when you're out there
Without care,
Yeah, I was out of touch
But it wasn't because I didn't know enough
I just knew too much

Does that make me crazy?
Does that make me crazy?
Does that make me crazy?
probably

And I hope that you are having the time of your life
But think twice, that's my only advice

Come on now, who do you, who do you, who do you, who do you think you are,
Ha ha ha bless your soul
You really think you're in control

Well, I think you're crazy
I think you're crazy
I think you're crazy
Just like me

My heroes had the heart to lose their lives out on a limb
And all I remember is thinking, I want to be like them
Ever since I was little, ever since I was little it looked like fun
And it's no coincidence I've come
And I can die when I'm done

Maybe I'm crazy
Maybe you're crazy
Maybe we're crazy
Probably

Uh, uh 

Sunday, August 21, 2011

~ Itinerary ~


Malas nak pikir pasal raya. Tapi keje sebagai Sales Support kat sarikat retailing ni, mane bleh tak pikir pasal raya. Dari awal lagi aku kene pikir pasal decoration dan CD lagu raya. Sebek la stock kuih raya bukan aku kene  pikir. Aku last day kat sarikat ni 25 Aug ni. Bukan main awal. Macam org nak sambut raya bebeno. Tapi si Maksan suruh aku extend lagi sampai mlm raya. Boleh aje sebenarnye, aku bukan buat ape pun. Tengok la dulu nanti. 

So aku nak mood Europe. Ngeh!!!!Ini yang bakal aku buat sepanjang aku  kat sana nanti. AMEK GAMBO saja.

Day 1London to Amsterdam – teruskan perjalanan ke Dover. Dari Dover naik ferry across to France.  Pastu bila sampai Belgium, bleh la beli cekelat. Tapi duit adalah sgt terhad. Mungkin tak beli kot. Tumpang lalu aje la kat Belgium tuh. Perjalanan akan diteruskan ke Holland pastu kite akan berkhemah dekat Amsterdam.

Day 2Amsterdam to Volendam – Amek gambo, makan, try baju traditional Dutch, amek gambo lagi. Seharian lepak2 kat Bandar Amsterdam. Boleh naik bot ke, shopping munge tulip ke. Tapi sape suruh datang time musim luruh. So, harap maklum tulip mungkin tak dek waktu itew. Ape lagi bleh buat? RijksMuseum? Heee…muzium…ermmm…

Day 3Amsterdam to Frankfurt – Heading to south east across to Germany, then sampai la Frankfurt. Blom pasti ape nak wat kat sini. Yang pasti amek gambo.

Day 4Frankfurt to Fussen – Mau carik istana kat sini. Neuchwansteis castle name dia. Fairy tale abeh la lokasi dia. Dikelilingi tasik dan gunung ganang. Tu je?? Amek gambo la.

Day 5Fussen to Austria – Jenjalan kat Innsbruck City. Melawat tempat2 menarik kat sini. Dan amek gambo.

Day 6Austria to Venice – Jelajah Venice, amek gambo,  femes landmarks St. Marks Square and Cathedral, amek gambo, Doges Palace and Bridges of Sighs, amek gambo , Bell Tower, market kat Rialto Bridge. Naik Gondola. Amek gambo.

Day 7Venice to Florence – Dari Venice menuju ke city of Florence menikmati permandangan dr bukit Piazza Michaelangelo. Pastu tenyok-tenyok Duomo, Uffizzi GGallery, Ponte Vechio dan jugek hasil karya seni Michael Angelo. Sebabkan kekangan wang bleh tenyok-tenyok aje ok. Amek gambo je free.

Day 8Florence to Rome – Nak masuk Colosseum. Seharian kat Rome amek gambo city of renaissance ni.
 
Day 9Rome to Pisa – Pegi pegang-pegang Menara Pisa. Nak rase same tak ngan menara condong kat Teluk Intan. Amek gambo nak kasi bukti kat orang kampong.

Day 10Pisa to Swiss Alps – Perjalanan yang akan menjanjikan keindahan ciptaan Tuhan di Lake Como ngan Lake Lugano. Gunung ganang yang ade topping salji dan dicelah-celahnya ade plak air terjun yang kompem tak leh mintak berenti nak mandi plak kat situ. Bleh amek gambo aje.

Day 11Swiss Alps – Naik cog railway sampai ke puncak the Jungfrau Mountain [3454m] bersamaan £77 hokey tambang dia. Yang ni aku bayo. Beserta amek gambo.

Day 12 – Day 15 - Switzerland to Paris – Kat Paris tak reti2 lagi? Eiffel Tower wajib. Baling duit buat hajat…option. Carik pizza halal wajib. River cruise wajib. Bestnye kalu datang ngan BF. Bleh layan jiwang. Leonardo Da Vinci yang lukis Monalisa wajib gak kot. Tapi kene masuk muzium dia la. Berdosa kalu tak amek gambo. Disneyland nak pegi ke tak? Dah pegi dah Disney kat Hong Kong dulu. Ok kot kalu tak pi kat Paris punye…kan..kan..kan…

Day 16Paris to London -  Sampai London kat Victoria St. Carik hostel kat Daventry Street dulu, mandi, makan, carik info pasal Roman ngan Stonehenge.

Day 17London – Makan breakfast kat Hyde Park. Pastu jalan pi Madame Tussaud’s, amek gambo ngan Prince William. Pastu pi Sherlock Holmes Museum. Pastu singgah masjid London kat ujung sane. Lepas solat, malamnye perjalanan ke Bath.

Day 18Bath – Visit Roman Bath ngan Stonehenge. Kalau bleh dapat time sunset kat Stonehenge cantek la amek gambo.

Day 19Bath to Oxford – Dulu mase remaja tak blajo bebetol. Skang ni tak dpt masuk University of Oxford, dapat melawat university tertua ni pun jadi la…

Day 20Oxford to Manchester – Nak pi Old Trafford Stadium. Tour museum bola kat Manchester. Amek gambo depan stadium ngan poster2 player. Mustahil la kan ade player Manchester tgh cabut rumput padang bola time tuh kan.  

Day 21 - Manchester to Liverpool – Kite mesti adil. Takkan tak melawat jiran merangkap musuh tradisikan. Mesti tour Anfield Stadium pulak. Liverpool ni kawasan perlabuhan. So amek peluang sekali la melawat perlabuhan diorg. Kalu duit mengizinkan aku naik la river taxi diorg.

Day 22 - 25Liverpool to London Central – Gi Harrods, London Bridge, Buckingham Palace, Westminster Abbey, Eye of London, Royal Albert Hall, Kensington Palace, Princess Diana Playground, Big Ben, Oxford Street, Tower of London dan segalanya la. Ade 3 hari kat central London. Makanya ikut kaki berjalan dan juga baki duit yang tinggal time tuh.


Kak Dayang kate biar ade niat bile nak wat sesuatu or gi tempat orang. Tak kan la nak amek gambo sesaje je. NIAT...ape niat aku sebenarnya?

Friday, August 19, 2011

~ Dilema Raya ~


Dah bertahun aku tak beli baju raya. Asek pinjam aje kat kak Dayang or Mastura. Tahun-tahun lalu tak pe la, aku raya balik kampung. Bleh pinjam baju-baju diorang. Tahun ni lain sikit. Aku tak balik raya. Actually aku tak budget pun yang aku tak balik raya tahun ni. Time datang Borneo aku beli tiket datang je. Tiket balik tak beli pun. Sekali bile nak beli mahal nak mampus. Terpakse la aku beli tiket lepas raya. Dapat la murah sikit. Terlanjurla aku beraya kat sini. Amek ko....

Bila raya puasa tak balik rase macam seram nak menghadapi hari raya pertama tu nanti. Apela perasaan aku time tuh ek. Ntah ke hiba ke, pilu ke, sebak ke, cool ke. Auwww...ngeri. 

Aku ade la beberapa kawan rapat disini. Yang bersedia aje nak ajak aku beraya sekali. Aku senang dengar perlawaan diorg tuh. Tapi aku ade masalah lagi. Iaitu BAJU RAYA. Nak beli tak dek budget. Mahal gila pulak tuh baju ready made kat sini. Tak macam Masjid India, ade yg harge RM39.90 aje. Tak kan la aku pi beraya umah orang aku slumber je pakai seluar Padini, T-shirt Paris yang kaler merah ni. Gile tak cool.

Nak beli ke tak baju raya... Kalu tak, aku tak leh la nyanyi lagu ni.


Marilah adikku marilah bersamaku
Kutukarkan bajumu yang baru
Ramailah kawanmu yang telah menunggu
Cepatlah siap adikku

ADIK TAK DAK BAJU BARGHUUUUUU......





Thursday, August 18, 2011

~ Dah Nak Dekat ~



Hampir dua tahun aku menanti detik ini. Dan sekarang cuma tinggal dua minggu saja lagi. Biarpun segala yang aku rancang tidak berjalan dengan lancar. Habis ikhtiar aku dibuatnya untuk meneruskan niat ini. Hadiah kengkononnya untuk tahun ini. Tak percaya aku seperit ini untuk menghadiahkan sesuatu yang besar untuk diri sendiri. Ya tahun ini aku berinjak nombor usia aku. Dari dua ke tiga. Tapi apa ada dengan nombor?

Gara-gara rencana inilah aku terpaksa mengharungi kepayahan hingga keakhirnya. Aku percaya pada hikmahnya. Tapi aku bukanlah seorang yang tenang dalam mengharungi ujian-ujian kepayahan ini. Alasan klise aku manusia biasa. Entah aku tergolong dalam yang lulus ujian atau aku mengambil ‘detour’ dalam ujian ini. Kerana jauh benar jalan yang aku pilih untuk menghadapi ujian kali ni.

Perjalanan hidup di Kuala Lumpur yang tidak berapa baik, buatkan aku ambil keputusan yang tidak berapa bodoh dan tak berapa bijak untuk datang bertenang sebentar di Sabah 31st  May yang lalu. Tiga bulan ini  menginaplah aku di daerah Borneo ini. Semuanya tidak berada di track yang sepatutnya. Lari langsung dari apa yang sepatutnya berlaku. Riaknya aku untuk menggunakan perkataan SEPATUTNYA. Mengapa aku mendahului takdir?

Dan rancangannya adalah begini; I’m leaving on the jet plane again…soon. Kali ini destinasinya EUROPE. Itulah hadiah yang aku berusaha untuk menikmati. Dua minggu waktu yang masih panjang untuk aku terlalu yakin yang aku tetap akan pergi ke sana. Sedangkan baru-baru ini ada rusuhan terburuk dikota London. Awatla sampai jadi lagu tu?? Seminggu akan datang, esok, lusa entah apa la pula yang akan berlaku. Kalau tak, tidak la terciptanya ayat keramat ‘Kita hanya merancang tapi Tuhan yang tentukan’.

Jauh dilubuk hati aku yang dalam, aku mmg berharap aku akan selamat untuk kesana. Juga selamat untuk kembali lagi. Tapi kalau terkandas kat sane… that will be great. Heh…



Monday, August 15, 2011

~ Jenjiran ~


Dalam Islam kita sgt menitik berat tentang jiran. Hormati jiran, tolong jiran, dan bertolak ansur dengan jiran. Rumah sewa aku yang baru ini, aku berjiran dengan keluarga cina. Kalau dulu di Wangsa Maju aku berjiran dengan cina tapi anak2 bujang. 

Keluarga cina ni punye la suka karoke. Pepagi lagi dah melalak. Nyanyi lagu melayu pulak tuh. Memula dia punya bapak nyanyi, pastu mamaknya, pastu anak lelakinya. Aduh bah...Yang nyampahnya, diorg ni nyanyi lagu yang sama. Bayangkan kami serumah kene dengar lagu yang sama sebanyak 3kali dalam sehari. Macam mane aku tak hafal lagu ni?

Seyes aku nyampah lagu ni....hahahaha...


Ini la lagu yang aku maksudkan...actually lagu ni ade dua versi...sebek la diorg tak ulang dua2 versi...kalu tak mau dlm versi bahasa tuh jugak aku turut mengafal...TIDAKKKKKKKKKKKKK.....


Saturday, August 13, 2011

~ Fitrah ~


Bersendirian...menerima hukuman meninggalkan kau dahulu...bluuwekkk...


First time bayar fitrah sendiri. Angkat tangan doa sesame ngan Pak Amil...


Sebagai seorang penyedih, berjujuran ayor mate mase doa dibacekan...


Pak Amil bilang ini kali pertama orang bayar fitrah menangis bah...


Sebarang shak Pak Amil ni...aku tuh bkn menangis bah...cuma ayer lebih dalam badan kali...






Thursday, August 11, 2011

~ Ketika Cinta Bertasbih ~


Waktu aku dia SMA aku adalah anak paling brengset kali. Sampai-sampai aku mengikuti dua SMA disepanjang pengajian aku dulu. Nyesal juga bila aku tidak berhasil menjadi anak solehah seperti mana anak2 pesantren yang lain.

Waktu aku kemalangan jiwa episode yang entah keberapa, aku ada menyatakan hasrat untuk masuk semula ke pesantren ditanah seberang. Saat aku berkesempatan ke tanah seberang sebanyak 3kali, ringan saja mulut ini bertanyakan tentang pesantren disetiap daerah seperti Solo,Yogjakarta,Surabaya kat Bali pun..[erm…ade ke aku tanye time kat Bali??..erks]

Waktu [lagi] sekarang Mohd Astro ada siarkan chanel baru iaitu Indo Pek. Satu rumah ini demam dengan sinetron Ketika Cinta Bertasbih. Kisah yang berkisarkan tentang kehidupan dipesantren. Dari pengurusan pesantren sehinggalah anak-anak santri. Wajah tamu-tamu Jannah Pak Kiyai Ustaz dan Ustazah yang berbicara dengan penuh hikmah. Tutur kata dari ayat-ayat syurga,  buatkan aku terkagum dengan setiap watak yang direka ini. Semuanya luar biasa indah.

Malam lalu Arung call dari daerah lain di Yogjakarta. Bual tentang keadaan aku dan ramadhan aku diBorneo. Solat tarawikh serta selawat selepas solat tersebut. Aku suarakan terlebih dahulu selawatnya ‘Al-khalifatul awal amirul mukminin saidina abu bakar as-siddiq’. Spontan dia menyahut ‘Rodhia Allahu anh’.  Tanpa henti Arung terus membaca Al-fatihah dan aku mengaminkan setelah ayat terakhir dibaca. Arung menyambung dengan bacaan ayat suci yang aku tidak biasa menghafal. [Macamlah aku hafal banyak surahkan…hampeh].Ditengah bacaannya aku menyampuk ‘surah apa tu Arung?’. Arung dengan loghat Riaunya ‘Ala..korang ni suratul-wakeah la’.Gulpp!! aku di depan pintu rumah sejak dr awal panggilan gara-gara mencari ‘line clear’ terus terduduk terkesima.

APA??ARUNG HAFAL SURAH AL-WAKEAH??




Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu
Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit
Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta


Thursday, August 4, 2011

~ Hargai ~


Aku sendiri disini. Datang dari jauh untuk bersendirian. Bukan untuk mulakan hidup baru. Aku cuma mau sendirian. Berhempas pulas sendiri. Susah senang biar sendiri yang menanggung. Seksanya terasa. Aku terlalu berkasar dengan diri sendiri.  Aku melihat diri aku dalam-dalam dihadapan cermin. Aku
merenung  sepasang mata. Dari dalam mata itu aku cuba untuk mencari jiwa milik aku. Mampukah aku menyayangi jiwa itu sepenuhnya…

Siapalah aku dimata beliau. Dalam ramai-ramai kenalan disemanjung aku paling tak menyangka beliau. Jurang kami jauh, tapi kami dekat. Dia CEO aku cuma ahli biasa yang tidak aktif lagi. Aku mau abadikan detik ini untuk selamanya. Entah kenapa beliau buat aku terlalu sebak. Entah kenapa beliau perlu meminta maaf?  

Jujurnya aku amat senang bila ada yang bertanya keadaan aku. Sebab aku bukan senang disini…